Chatbot stijl

Het scenario waarin de chatbots zijn ontworpen ziet er als volgt uit: de chatbots voorzien de gebruikers van informatie over het operatief verwijderen van de verstandskies.

 

Door een conversational Design Event te organiseren zijn multidisciplinaire professionals bij elkaar gekomen voor het ontwerpen van warme- en competente dialogen. Op basis van de ontworpen dialogen zijn user-testen uitgevoerd die de uitkomsten van de dialogen kunnen beamen. De dialogen zijn in de medische context uitgewerkt.

 

Warme chatbot

De warme chatbot gebruikt als aanspreekvorm ”je” of ”ik”. Het karakter wordt gevormd door een aantal karakter eigenschappen zoals: geruststellend, behulpzaam, vrolijk, empathisch, vriendelijk, ondersteunend en een luisterend oor.

Als het om taal gaat die de warme chatbot wel gebruikt kan je denken aan: ”komt goed, maak je niet druk”,”het is geen pretje” en ”wat vervelend voor je”. Hetgeen dat de warme chatbot niet gebruikt zijn korte woorden en voorbeelden als: ”hoe gestrest ben u”, ”meestal” en ”klopt dat?”, aangezien de gebruiker dan meer stress kan ervaren of onzekerder kan worden naar de operatie toe.

 

Top 5 warme chatbot antwoorden in de medische context.

  • Het is geen pretje.
  • Het gaat gelukkig heel snel!
  • Wees gerust, de verdoving is dan niet gefaald, maar alleen iets gevoeliger.
  • Gelukkig voel je geen pijn door de verdoving.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken, dit gaat vanzelf over.

Competente chatbot

Karakter eigenschappen van competente chatbot zijn vooral: neemt regie, feitelijk, overtuigend, sturend en doelgericht.

De competente chatbot maakt gebruikt van krachtige zinnen, actieve grammatica en snelle antwoorden zonder aarzeling. Daarnaast zijn er woorden die de chatbot wel gebruikt zoals: vakjargon, het woord wellicht en woorden die vakkennis uitstralen zoals verstandskiezen in de plaats van tandjes. Woorden die niet gebruikt worden zijn: verkleinwoorden, misschien, soms, emoticons en betuttelende woorden.

 

Top 5 competente antwoorden in de medische context

  • De gehele extractie
  • Na de uitleg over de behandeling en het nemen van een (panorama/OPG) röntgenfoto zal de behandeling beginnen met het geven van plaatselijke verdoving.
  • Gebruik de pijnmedicatie die de behandelend arts uitschrijft
  • Het standaard verdovingsmiddel is Ultraicain DS Forte. Er zijn meerdere verdovingsmiddelen, dit heeft enkel betrekking wanneer er afwijkingen zijn op je medische anamneses.
  • Indien je antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt, meldt dit van tevoren.

 

Stap 5